Programme



search

Programme

FINAL PROGRAMME: 40TH FYNBOS FORUM 31JULY – 3 AUGUST 2018

TUESDAY 31 JULY 2018

TIME TUESDAY 31 JULY 2018
Presenter (name, surname) Co-authors Title/details… Type of talk Time…
14h00-16h00 OPENING WORKSHOP: Introduction to our new Citizen Science platform - iNaturalist - by Tony Rebelo (SANBI)
16h00-18h00 ARRIVAL & REGISTRATION
18h00

WELCOMING - FYNBOS ON FLEEK@40

(On Fleek:  Trendy slang.   1. On point, perfectly done or exactly right.   2. Awesome, excellent. 3. Flawlessly styled, groomed, looking great.    4. Eyebrows on fleek)
18h15 Alastair Potts   The Lost Biome: a tale of the South African Cape coastal flora PLENARY 30 mins
18h45 DINNER AND SOCIAL

WEDNESDAY 1 AUGUST 2018

TIME WEDNESDAY 1 AUGUST 2018
Presenter (name, surname) Co-authors Title/details… Type of talk Time…
08h00-08h30 LATE REGISTRATION
SESSION: CAPE LEGACY SYMPOSIUM
08h30-10h00

CAPE LEGACY PROJECT SYMPOSIUM

The overarching intention of the Cape Action for People and the Environment (CAPE) Legacy Project is to enable a learning process for partners engaged in the biodiversity conservation of the Cape Floristic Region (CFR) through a stakeholder-driven evaluation of the CAPE Strategy 2000 - 2020. This session will provide an opportunity for partners and stakeholders in the CFR to shape the future direction of the CAPE programme for conservation in the Region beyond 2020.

SYMPOSIUM  1hr 30 mins
10h00-10h45 TEA BREAK (45 minutes)
SESSION: INVASIVE ALIENS - ECOLOGY AND MANAGEMENT (Chair: Jasper Slingsby)
10h45 Antoinette Veldtman   The CapeNature Biological Control Strategy - Roll-out and Implementation Long talk 15 mins
11h00 Heidi Hirsch Dave M Richardson Eucalyptus camaldulensis in South Africa – it’s past, present and future Long talk 15 mins
11h15 Pride Mudavanhu   Exciting news from Grahamstown, South Africa: The case of Acacia longifolia Short talk 6 mins
11h21 Keith Spencer   Success at Goukamma – alien clearing and management Long talk 15 mins
11h36 Alan Wood A den Breeyen Colletotrichum acutatum infection levels on Hakea sericea under natural conditions Long talk 15 mins
11h51 Kelby English Ethel Phiri, John H. Hoffmann, Candice L. Lyons Ecophysiology and host-agent mismatch as potential factors influencing establishment discrepancy of a biocontrol agent, Dicomada rufa in the Western Cape Long talk 15 mins
12h06 Thembelihle Mlokoti Fiona Impson, John Hoffmann, Candice Lyons What are the contributing factors to the low efficacy of biocontrol agents in the field? The leaf-mining moth, Aristaea thalassias as a case study Long talk 15 mins
12h21 William Stafford G Forsyth, D le Maitre, R Blanchard, R van den Dool et al. Incorporating value added industries into the business of Invasive Alien Plant management and control Long talk 15 mins
12h36 Andrew Wannenburgh   Automated MUCP Tool Long talk 15 mins
12h51-14h00 LUNCH BREAK
14h00-15h00  

SYMPOSIUM: THE VALUE OF RESEARCH TO MANAGERS OF BIOLOGICAL INVASONS

Workshop leaders: Brian van Wilgen and Andrew Wannenburgh
Background and short presentations
Discussion and concluding remarks
SESSION: FIRE ECOLOGY AND ENDANGERED SPECIES (Chair: Stuart Hall)
15h00 Marianne Putz JDM White, JJ Midgley Widdringtonia wallichii. Life History: some new insights Long talk 15 mins
15h15 Joseph White JJ Midgley Small mammal dispersal of rock-restricted trees, Heeria argentea and Hyaenanche globosa Long talk 15 mins
15h30 Ismail Wambi   Leopards of the Cape Mountains Long talk 15 mins
15h45-16h15 TEA BREAK (30 minutes)
SESSION: RIPARIAN AND RESTORATION ECOLOGY (Chair: Stuart Hall)
16h15 Keir Lynch   The Watercourse Restoration Project: Corridor Creation through Proactive Management in the Overberg Ruens Renosterveld Long talk 15 mins
16h30 Johann van Biljon Elsino Sigila, Headman Sigila, Hester Dawson Riparian re-vegetation vision vs. reality Long talk 15 mins
16h45 Thabang Sibiya   Progress towards the recovery of fynbos vegetation in pine plantation exit areas, Goudveld, Garden Route National Park Long talk 15 mins
17h00 Johann van Biljon   Lessons learned: Rehabilitation on one site for 5 years (Kleinberg River, Western Cape) Long talk 15 mins
17h15-18h15 SYMPOSIUM: FYNBOS FORUM HISTORY AND IMPACT – CELEBRATING FYNBOS ON FLEEK@40
Chair: Rupert Koopman
Julia Wood – Overview and Process
Tony Rebelo – The Unofficial History
Christo Marais – Impacts of the FF
Jasper Slingsby and Brent Abrahams – Attendance and Themes of the FF
Ismail Ebrahim – Impact on Careers
Caroline Gelderblom – Fynbos Network and Community Practice
Rupert Koopman – Book launch and Closing Remarks
18h15-19h15 FYNBOS FORUM AGM
19h15 DINNER AND SOCIAL

THURSDAY 2 AUGUST 2018

TIME

THURSDAY 2 AUGUST 2018

Presenter (name, surname)

Co-authors

Title/details…

Type of talk

Time…

07h45

LATE REGISTRATION

SESSION: ECOLOGY, LONG-TERM MONITORING AND DROUGHT IMPACTS (Chair: Martina Treurnicht)

08h00

Glenn Moncrieff

 

Bringing ecology into the age of big data and artificial intelligence

PLENARY

30 mins

08h30

Philani Ngcobo

PA Odera, JA Slingsby

Analysis of major fire outbreak and their ignition points in the Cape Peninsula

Short talk

6 mins

08h36

Nicky Allsopp

 

Interested in CO2 or H2O flux data? New SAEON research infrastructure at Jonkershoek

Short talk

6 mins

08h42

Huw Cooksley 1

A Neu, KJ Esler, J Pagel, M Schleuning, FM Schurr

How does resource-allocation by plants shape life-histories, cross-generational trade-offs, and biotic interactions in fynbos communities? An ongoing study in Protea networks

Long talk

15 mins

08h57

Alexander Neu

H Cooksley, KJ Esler, A Pauw, F Roets, FM Schurr & M Schleuning

Spatiotemporal dynamics of mutualistic and antagonistic plant-animal interaction networks

Long talk

15 mins

09h12

Ashley Basel

J Hulbert, G Midgley, S Jacobs, L Dreyer, F Roets

Disease or drought? A physiological analysis on the effects of Phytophthora infection and water stress on Leucadendron argenteum

Long talk

15 mins

09h27

Alanna Rebelo

W Emsens, P Meire, KJ Esler

The impact of degradation on the vegetation and biochemistry of South African palmiet wetlands

Long talk

15 mins

09h42

Brigitte Melly

 

Short-term drought impacts on river inundation patterns: a case study from the Nuwejaars Catchment, Cape Agulhas

Long talk

15 mins

09h57

Zuzi Jonas

 

A method to reconstruct ecological infrastructure from historical data using remote sensing and GIS tools: a case study in the Duiwenhoks catchment

Long talk

15 mins

10h12-11h15

TEA BREAK AND POSTER SESSION

Poster presenter (name, surname) Title/details…
Denisha Anand A bio-cultural model for the holistic management of low priority biodiversity areas
Nolwethu Jubase Asphodelus fistulous L., a non-listed invader plant in South Africa: assessment or risk and potential for eradication
Bongani Mnisi Social and Health Pressures determining priorities for conservation management in Cape Town: Management of Typha capensis
Roger Oliver Breaking dormancy of selected Asteraceae annuals in the winter-rainfall region of South Africa
Jasper Slingsby A near-real time satellite tool for monitoring and mapping ecological impacts in Fynbos
Keith Spencer Catchment Management planning
Louise Baldwin Securing the Future of Barber’s Cape Flats Ranger and the False Bay Unique Ranger –The Kedestes Butterfly Conservation Project
Fayruz Prins Early post-fire plant recruitment in Cape Flats Sand Fynbos at Kenilworth Racecourse Conservation Area: The first three years after disturbance
Justin van Blerk The effects of altered rainfall-seasonality on post-fire biodiversity patterns
Tony Rebelo We move our Citizen Science platform to iNaturalist
Sihle Jonas Identifying conflicts between and engaging with communities to meet conservation goals

SESSION: FIRE, ECOLOGY AND CONSERVATION PLANNING (Chair: Tessa Oliver)

11h15

Richard Cowling

T Strydom, T Kraaij

Fire and dune thicket: the role of persistence, light foraging and regeneration niches

Long talk

15 mins

11h30

Adriaan Grobler

 A Grobler, E Campbell

Road impacts on the pollination and fecundity of a threatened, narrow endemic fynbos shrub

Long talk

15 mins

11h45

Huw Cooksley

J Tonnabel, FM Schurr

Environmental heterogeneity and fire-response strategies shape niche evolution in Proteaceae of the Cape Floristic Region

Short talk

6 mins

11h51

AnneLise Schutte-Vlok

 

Amazing unexpected opportunities – the story of Anysberg Nature Reserve

Long talk

15 mins

12h06

Augustine Morkel

 

Celebrating 50 years of WWF in South Africa...so what?

Long talk

15 mins

12h21

Carla Wood

 

Evaluation of the Fynbos Forum - Table Mountain Fund - Innovation Scholarships Programme

Long talk

15 mins

12h36

Joti Daya

 Ismail Ebrahim

How effective are identified critical biodiversity areas for conservation of threatened species

Long talk

15 mins

12h51

Mashudu Nndanduleni

J van der Merwe

Saving the Swartland sugar bush: world’s rarest Protea

Short talk

6 mins

12h57

Stuart Hall

M Smit

An international award of accreditation for Stellenbosch University Botanical Garden, what this means for advancing the garden’s contribution towards fynbos conservation.

Short talk

6 mins

13h03

Rupert Koopman

 

Towards a Fynbos Manifesto

Short talk

6 mins

13h15-17h00

FIELD TRIP BRIEFING (Chair: Rupert Koopman) - Collect packed lunches and depart on field trips

19h00-late…

DINNER and DISCO

FRIDAY 3 AUGUST 2018

TIME

FRIDAY 3 AUGUST 2018

Presenter (name, surname)

Co-authors

Title/details…

Type of talk

Time…

07h45

LATE REGISTRATION

SESSION: PEOPLE, URBAN ECOLOGY AND SUSTAINABILITY (Chair: Bongani Mnisi)

08h00

Jenny Cullinan

 

Cape honeybees, icon of the fynbos

PLENARY

30 mins

08h30

Shayla Tricam

 C Shackleton

Bird community patterns of urban domestic gardens in small towns of the Eastern Cape

Short talk

6 mins

08h36

Leighan Mossop

 

Biodiversity Management: Just how much time do we spend on the Biodiversity part?

Short talk

6 mins

08h42

David Gwynne-Evans

 

CASABIO Reimagining Citizen Science

Long talk

15 mins

08h57

Clive McDowell

 

Kenilworth Race Course Fynbos Conservation Campaign: The Inside Story…

Long talk

15 mins

09h12

Kirsten Watson

 R Bailey

Monitoring fynbos harvesting to promote sustainable practices

Long talk

15 mins

09h27

Nicholas Galuszynski

A Potts, R Cowling

What are they growing? Comparing genetic patterns between wild and cultivated Honeybush (Cyclopia spp.) populations

Long talk

15 mins

09h42

Tessa Oliver

 

Firewise communities in the Fynbos Biome

Short films

 

10h00-10h45

TEA BREAK

10h45-12h45

SYMPOSIUM: GROUNDWATER DEPENDENCE IN THE CAPE REGION

Workshop leader: Jasper Slingsby, Nicky Allsopp

Jasper Slingsby - Introduction: Hydrologic refugia in the Cape - understudied and highly vulnerable?

William Bond & E February – Aquifer-dependent species and the uniqueness of the Cape biota

Edmund February, T Aston & W Bond – Drought tolerance of mesic woody fynbos species

Kate Snaddon - The City of Cape Town's TMG groundwater monitoring programme

Discussion and conclusion

12h45

Closing Remarks, Acknowledgements and Prizes

Download Now

File name: FINAL PROGRAMME: 40TH FYNBOS FORUM 31JULY – 3 AUGUST 2018

573 135
Download Now

File name: BOOK OF ABSTRACTS: 40TH FYNBOS FORUM 31JULY – 3 AUGUST 2018

571 164